onsdag 10. oktober 2007

Mat til trengende

Hver søndag i månden har endel kirker her i Japan gått sammen om å dele ut mat til trengende. De har delt opp søndagene mellom seg og første søndag i månden er det kirken i Mukonoso som deler ut. Etter gudstjenesten og kirkekaffen, samles en gjeng på 8-10 stykker og det blir kokt opp ris i store mengder! Krydder, fisk, frukter og andre ingredienser blir og funnet frem. Når man lager risboller (onigiri) er det kun fantasien som setter stopper for hva en kan blande inn i (innholdet blir "pakket inn" i risen). Og vi skulle lage 200 stykker. Siden det e mat vi deler ut, må vi passe på at det blir like mye til alle, så vi målte opp hver enkelt risbolle, 122g. For å gjøre måltidet mest mulig næringsrike har man ofte tørket tang rundt. Risbollene blir lagt i plastfolie og formet i 3kanter. Vi laget selvfølgeli mer enn 200, for vi tregte jo litt mat selv og etter alt arbeidet.

Vel fremme ved utdelingingspunktet, satte vi opp bord, gjorde klar maten og de svære beholderne med te som vi hadde med. De som kommer og får mat, får 2 risboller hver og ubegrenset med te. Neste måned ska vi begynne med suppe, så då får de bare en risbolle og en skål suppe + te. Utdelingen begynner kl.4 og slutter på slaget 5. De er veldi strenge på at tiden overholdes, ettersom de som driver parken vi deler ut i egentlig ikke liker at vi er der. Da vi kom og sto og ventet på at klokken skulle bli 4, tenkte eg at dette kom aldri til å fungere. ut i fra det man kunne se, var det kanskje bare en uteligger der og han sto å pusset tennene i en drikkefontene et stykke unna. Bortsett fra det så alle ut som helt vanlige mennesker som var på søndagtur i parken. Så slo slaget 4 og ut fra ingensteder strømmet det til med trengende. Vet ikke kor de kom fra, men plutselig sto de der på rad og rekke. En stor variasjon av mennesker. Noen så ut som de virkelig trengte det og andre ikke. De som var best kledd, så ut som de var i bedre stand enn eg, bare litt mer sliten etter et hardt liv. Mye går vel kanskje på stoltheten. Ikke vise offentligheten at de trenger hjelp. Og det e jo ikke så farli å få mat av andre, for kan gå et helt annet sted og spise og å late som det e kjøpt mat. De fleste spiste rundt område der vi delte ut. Kom rundt en 50 stykker og fikk mat.
Så slo slaget 5 og like fort som de var kommet var de forsvunnet. Forstår fortsatt ikke hvor de kom fra og forsvant til, for var en liten park rett ved en togstasjon og få steder å gjemme seg.

Ingen kommentarer: